Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Το εκλογικό σώμα

Δεν χρειάζεται να ανακοινωθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, για να ξέρουμε τις δυνάμεις των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές. Χρειάζεται να ξέρουμε τη δύναμη ενός κόμματος, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Αυτή την ξέρουμε. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Α. Τσίπρα θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Γιατί; Επειδή ο Α. Τσίπρας ψήφισε το τρίτο μνημόνιο με τα ομολογουμένως σκληρά μέτρα; Επειδή δεν εφήρμοσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Επειδή δεν εξαργύρωσε την επιταγή του δημοψηφίσματος; Όχι, φυσικά!
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Α. Τσίπρα θα είναι πρώτο κόμμα με την πριμοδότηση που του δίνει ο εκλογικός νόμος και με ισχυρή την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, επειδή οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν πάλι τον Α. Τσίπρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) στους προσωπικούς του θαυμαστές, που είναι πάρα πολλοί, β) στους αρνητές του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος, που είναι περισσότεροι, γ) σ’ εκείνους που καταλαβαίνουν γιατί ο Α. Τσίπρας υπήρξε «ασυνεπής», που είναι συντριπτικά πολλοί. Η δεύτερη και η τρίτη κατηγορία, φυσικά, τροφοδοτούν την πρώτη, όπως και η πρώτη τις άλλες δύο.
Οι ψηφοφόροι του παραιτηθέντος πρωθυπουργού θέλουν τις εκλογές αυτές για να τον ισχυροποιήσουν. Γιατί; Επειδή θέλουν να διαψευστούν οι προσδοκίες τους; Κάθε άλλο, φυσικά. Ο λόγος είναι ότι, σιγά – σιγά, οι προσδοκίες των Ελλήνων γίνονται ρεαλιστικές. Εκείνοι που θα αναδείξουν τον Α. Τσίπρα εκ νέου πρωθυπουργό είναι οι άνθρωποι που ξέρουν τι μπορούν και τι πρέπει να περιμένουν. Δεν ήταν τέτοιοι οι ψηφοφόροι όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών.
Ωριμάζει το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, ίσως, από την παλιγγενεσία, οι Έλληνες θα ψηφίσουν με γνώμονα την αντίληψή τους για το επιτεύξιμο. Αυτό εκπροσωπεί ο Α. Τσίπρας: την αντίληψη του επιτεύξιμου. Αριστερά και δεξιά του ωρύονται οι θιασώτες του ανεπίτευκτου: του δεξιού, του ακροδεξιού και του ακροαριστερού. Τους ψηφοφόρους των δύο άκρων δεν πρόκειται να τους έχει ποτέ. Δεν πρόκειται να του ζητήσουν συνεργασία, επίσης, οι αρχηγέτες των ρευμάτων αυτών.
Οι υπόλοιποι, όμως,  οι αρχηγοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν.Δ. και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που συνέπλευσαν με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ψήφιση του μνημονίου, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί του, αν ο Α. Τσίπρας τους το ζητήσει.  Ξέρουν ότι δεν θα το κάνει. Είναι ο μόνος λόγος που τον αντιπολιτεύονται. Αυτή η αντιπολίτευση, όμως, των μετριοπαθών εκπροσώπων του ανεπίτευκτου, είναι εκείνη που θα ισχυροποιήσει, τελικά, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως πρώτο κόμμα…
Ο αντίλογος θα έλθει εύλογα. Δεν είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. των εκλογών του Ιανουαρίου που εκπροσωπούσε το ανεπίτευκτο και… κέρδισε; Δεν κέρδισε γι’ αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Οι ψηφοφόροι της εκλογικής νίκης του Ιανουαρίου δεν περίμεναν ότι ο Α. Τσίπρας θα κάνει την Ελλάδα χώρα των … θαυμάτων. Περίμεναν αυτό ακριβώς που ακολούθησε: τα πρώτα μέτρα που κατάφερε να περάσει για την ανακούφιση των δεινότερα χειμαζόμενων από την οικονομική κρίση καθώς και την έμμονη διαπραγμάτευση. Οι ψηφοφόροι αυτοί τα ίδια θα περιμένουν και μετά τις τωρινές εκλογές. Γι’ αυτό θα ξαναψηφίσουν τον προεδρικό ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ως προς αυτό δεν θα πέσουν έξω. Δεν έχει λόγο ο τωρινός πρωθυπουργός να τους απογοητεύσει, να μην κάνει δηλαδή με την οικονομική σταθερότητα που εξασφάλισε ό,τι έκανε προηγουμένως χωρίς … χρήματα.   
Και οι μετριοπαθείς εκπρόσωποι του ανεπίτευκτου; Η δυνάμει συνασπισμένη κεντροδεξιά; Θα επιβεβαιώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που … δεν έχει με τη ρητορική που θα ακούσουμε μέχρι τις εκλογές. Θα είναι πολιτική ρητορική κατεξοχήν εναντίον του Α. Τσίπρα. Στην αποδυνάμωσή του θα υπολογίσουν, ελλείψει εναλλακτικού του μνημονίου κυβερνητικού προγράμματος! Έτσι όμως καταλήξαμε, ιστορικά, σε πολιτικές μνημονιακών μονόδρομων.  Οι πολιτικοί κυβερνήτες των υψηλών πτήσεων στη σφαίρα μιας ανεπίτευκτης «ευημερίας για όλους», επί δεκαετίες εξαπατούσαν το εκλογικό σώμα, με την υπόσχεση ότι το αλεξίπτωτο θα ανοίξει. Οι δεινά τραυματισμένοι από τις αλλεπάλληλες πτώσεις θα ψηφίσουν (πάλι) τον Α. Τσίπρα, ο οποίος ως κυβερνήτης δεν έκρυψε ότι προτιμάει την … πεζοπορία.  

Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο μιας ανατομίας του εκλογικού σώματος, τη λειτουργία του οποίου πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικοί σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι αισθήσεις του σώματος αυτού, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι πολύ ευαίσθητες πια. Τροφοτούν μια πολιτική σκέψη, έτσι, που δεν αρκείται σε κακής ποιότητας πολιτικά ιδεολογήματα, μαγειρευμένα σε πρόχειρα μαγειρεία πολιτικής εξιδανίκευσης. Ο Α. Τσίπρας έσβησε τη δική του εκλογική χύτρα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Δεν θα την ανάψει για τις επερχόμενες εκλογές… Καιρός να εκκενωθούν όλα τα πολιτικά μαγειρεία, και οι πολιτικοί να παρέχουν στους ψηφοφόρους τους τα υλικά για να ετοιμάσουν μόνοι το γεύμα τους, την πολιτική τους ιδεολογία δηλαδή, το πολιτικό τους κριτήριο, που θα κάνει και τους Έλληνες πολιτικούς καλύτερους όχι … μάγειρες πολιτικής ιδεοληψίας, αλλά πολιτικούς καλλιεργητές αξιόπιστου πολιτικού λόγου και, το σημαντικότερο, αξιοπρεπούς πολιτικής πράξης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου